Čabar, Gorski kotar - Gorski kotar pansion, smještaj i prehrana Čabar, Gorski kotar

Idi na sadržaj

Čabar, Gorski kotar

Čabar mjesta...
Ukratko o Čabru...

Grad Čabar, smješten je na sjeverozapadnom dijelu Hrvatske uz granicu s republikom Slovenijom. Duž grada Čabra teče rijeka Čabranka, prirodna granica koja razdvaja Čabar od Slovenije. Čabar se nalazi na 523 metara nadmorske visine te se istiće najvećom šumskom površinom, svojim zelenim bogatstvom koje se proteže na 94 % površine. Grad Čabar poznat je još po nazivu „Zavičaj Petra Klepca“, legendarnog hrvatskog diva čije se legende prenose mlađim generacijama. Grad Čabar obuhvaća mjesta: Gerovo, Tršće, Prezid i Plešce. Prema zadnjem popisu stanovništva (iz 2011. godine), grad Čabar broji 3,770 stanovnika. Klimu čabarskog područja, označuju ugodna ljeta te hladne zime s obiljem snijega.

Grad Čabar, prvi se put spominje 1642. godine. Utemeljiteljem Čabra smatra se poznati Hrvatski ban, Petar Zrinski. Čabar je u 17. stoljeću dobio prvog vladara, grofa Petra Zrinskog. U vrijeme vladavine Zrinskih (1651. godine), pokrenuta je proizvodnja čavla i ugljena, izgrađena je talionica željeza i kovačnica u blizini rijeke Čabranke. Kovačnica je ostala očuvana te nas podsjeća na prošla vremena čabarskog kraja. Petar Zrinski sagradio je dvor za stanovanje, zgradu za činovnike, kuću za radnike, radionicu za preradu željeza, pilanu i mlin. Danas se u obnovljenom dvorcu nalazi gradska uprava, zavičajna zbirka, galerija Vilima Svečnjaka, narodna knjižnica „Ivan Žagar“. Postoji legenda koja govori da iz dvorca Petra Zrinskog vodi tunel prema Tropetarskoj stijeni. Petar Zrinski je zaista „probudio“ ovaj kraj te unio gospodarski duh u ovo mjesto, a danas je u spomen na njega ime dobila osnovna škola u Čabru.

Znamenitosti Čabra...

Dvorac Zrinskih, crkva sv. Antuna Padovanskog, kapelica Srca Isusovog (Tropeti), kapelica Majke Božje Lurdske (Potok), zavičajna zbirka, galerija Vilima Svečnjaka, gradska knjižnica „Ivan Žagar“, lovački trofeji Marijana Filipovića, grobnica Ghyczy, grobnica Ghycyz-Paravić, mauzolej obitelji Križ.

Dvorac Zrinskih Čabar

Dvorac Zrinskih jedan je od glavnih znamenitosti grada Čabra, čini ga sklop od četiri zgrade koje su povezane obrambenim zidom. Dvorac je renoviran u 19. i 20. stoljeću. Crkva sv. Antuna Padovanskog je župna crkva stanovnika Čabra koja se nalazi u središtu grada Čabra. Godine 1663. grof Petar Zrinski osnovao je župu. Crkva je uređena u baroknom stilu, u njoj dominira središnja oltarna slika sv. Antuna Padovanskog, djelo slovenskog slikara Valentina Metzingera iz 1758. godine. Iza crkve nalazi se križni put koji vodi do mjesnog groblja. U 20. stoljeću izgrađena je: kapelice Srca Isusovog (Tropeti) i kapelica Majke Božje Lurdske (Potok). Zavičajna zbirka nalazi se u prostorijama dvorca. U njoj je rekonstruirana soba sa; starim stilskim namještajem iz prve polovice prošloga stoljeća, izlošcima vezanim za zanimanja čabarskog kraja, predmeti za opću uporabu te fotografije čabarskog kraja. U dvorcu se nalazi galerija Vilima Svečnjaka koji je rođen u Zagrebu, a djetinjstvo je proveo u Čabru. Kao znak sjećanja, 1987. godine poklonio je Čabru četrdesetak svojih radova. Gradska knjižnica „Ivan Žagar“ utemeljena je 1871. godine. Od 2002. godine knjižnica nosi naziv „Narodna knjižnica Ivan Žagar“, u spomen na profesora koji je jedan od osnivača knjižnice 1984. godine i utemeljitelj gimnazije. Lovački trofeji Marijana Filipovića, izloženi su u dvorcu Petra Zrinskog. Grobnica Ghyczy, grobnica Ghyczy-Paravić i mauzolej obitelji Križ nalaze se na mjesnom groblju grada Čabra. Grobnica Ghyczy je grobnica povijesne vrijednosti. Objedinjuje sve vlasnike grada Čabra od njegova osnutka. Obitelj Ghyczi bila je vlasnik do 1945. godine. Grobnica Ghyczy-Paravić, izgrađena je od kamena i kovanog željeza u tradiciji kovačke vještine stanovnika grada. Sastoji se od kripte i sarkofaga s baldahinom. Ispod baldahina nalazi se sarkofag u obliku svitka iz 1841. godine u kojem su grobovi obje obitelji. Obitelj Ghyczi i Paravić vladali su gradom od 18. do 20. stoljeća. Mauzolej obitelji Križ je monumentalna građevina, koju je svojem ocu podigao Miroslav Križ. Njegov rad je i „Križev zdenac“ koji se nalazi u Čabru. Ostale zanimljivosti i ljepote grada Čabra koje možete posjetiti: izvor rijeke Čabranke (duga je 15 kilometara, a izvire na 546 metara nadmorske visine pod brdom Obrh, bogata je pastrvom), poučna staza „Tropetarska stijena“ (ima edukacijsko-rekreacijski sadržaj, duga je 4.5 kilometara te se s njezinog vrha prostire prekrasan pogled na grad Čabar i okolicu). Grad Čabar ima mnoge ljepote i znamenitosti, međutim najbolje ćete ih doživjeti ako ih i sami posjetite.

Čabar latituda, longituda i Gps pozicija
Latituda - 45.596170 / Longituda - 14.646260
45°35'46.2084 N / 14°38'46.536 E
Čabar google maps
Vremenska prognoza Čabar
© Gorski kotar pansion
Kozji Vrh, Šumarska 1,
Gorski kotar, Hrvatska
Iban HR1823400091111176809
Oib 14460386351
Swift PBZGHR2X
Povratak na sadržaj